Radnici iz BiH u Sloveniji stekli pravo na naknadu u slučaju nezaposlenosti

Bez autora
Sep 08 2011

Primjena Sporazuma o izmjenama Sporazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Slovenije u Republici Sloveniji počela je 2. septembra. U skladu s ovim izmjenama, radnici iz Bosne i Hercegovine s privremenim boravkom u toj državi stekli su pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, a koje do sada nisu imali. Do izmjene Sporazuma je za isplatu novčane naknade nezaposlenim osobama u Sloveniji bila potrebna dozvola za stalni boravak, što znači da je onima koji taj uslov nisu ispunjavali, to pravo mirovalo. S usvajanjem izmjene sporazuma, nezaposlene osobe kojima je Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje već izdao odluku o mirovanju prava na novčanu naknadu i trenutno su nezaposlene te imaju dozvolu za privremeni boravak, mogu se u roku od 30 dana poslije prestanka razloga mirovanja prijaviti na Zavod i uložiti zahtjev za preostali odnosno neiskorišteni dio prava na novčanu naknadu.

Radnici iz BiH u Sloveniji stekli pravo na naknadu u slučaju nezaposlenostiPrimjena Sporazuma o izmjenama Sporazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Slovenije u Republici Sloveniji počela je 2. septembra, saopćeno je danas iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

U skladu s ovim izmjenama, radnici iz Bosne i Hercegovine s privremenim boravkom u toj državi stekli su pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, a koje do sada nisu imali.

Do izmjene Sporazuma je za isplatu novčane naknade nezaposlenim osobama u Sloveniji bila potrebna dozvola za stalni boravak, što znači da je onima koji taj uslov nisu ispunjavali, to pravo mirovalo. S usvajanjem izmjene sporazuma, nezaposlene osobe kojima je Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje već izdao odluku o mirovanju prava na novčanu naknadu i trenutno su nezaposlene te imaju dozvolu za privremeni boravak, mogu se u roku od 30 dana poslije prestanka razloga mirovanja prijaviti na Zavod i uložiti zahtjev za preostali odnosno neiskorišteni dio prava na novčanu naknadu.

Na Zavod se mogu prijaviti nezaposlene osobe koje su sposobne za rad, aktivno traže posao i spremne su ga prihvatiti te nisu u radnom odnosu, nisu samozaposleni, nisu poslovodno lice, nemaju penziono i invalidsko osiguranje poljoprivrednika, nisu penzioneri, nemaju status učenika, srednjoškolca, studenta, ne pohađaju školu za obrazovanje odraslih, a mlađi su od 26 godina.

Rok za prijavu i ulaganje zahtjeva za preostali, neiskorišteni dio prava na novčanu naknadu, počinje teći od dana prestanka razloga za mirovanje prava, odnosno za nezaposlene osobe s važećom dozvolom za privremeni boravak u Sloveniji, sa danom stupanja na snagu izmjene sporazuma, a to je od 2. septembra. To znači da je zadnji rok za prijavu na Zavod i ulaganje zahtjeva za novčanu naknadu 3. oktobra za nezaposlene osobe koje nemaju važeću dozvolu za boravak u Sloveniji, od dana kad dobiju dozvolu za boravak (od dana uručenja dozvole za privremeni boravak).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik